Alkmaar

 

IJsbaan De Meent

 

IJsbaan Alkmaar

Navigatie instellen op

Terborchlaan 301

1816 MH Alkmaar

IJsbaan De Meent

Openingstijden

 

Recreatief Schaatsen

Schaatsen slijpen waar let je op?

Ronding controleren

Je kunt het doen door de glijvlakken van beide ijzers tegen elkaar te plaatsen. Als er een ronding in de ijzers zit dan moet je voor en achter tussen de ijzers door kunnen kijken. Wanneer je de ijzers tegen elkaar afrolt dan kun je voelen of er geen vlakke stukken zitten op de cirkelboog van je ijzers.

Om echt te weten of de "ronding" nog goed is zal je naar een winkel toe moeten die hiervoor "speciale" meetapparatuur in huis heeft. Als je meerdere keren per week schaatst en soms ook één keer per week slijpt is het meestal wel nodig om de ronding twee keer per seizoen in je schaatsen te laten slijpen. Anders is één keer per seizoen genoeg.

Of je schaatsen nog scherp genoeg zijn kun je controleren door met je nagel schuin over de zijkant van het ijzer te gaan. Komt er redelijk wat nagel-vijlsel vanaf, dan is je schaats op die plaats over het algemeen scherp.

Meestal is het genoeg om na 20 uur geschaatst te hebben, deze even te laten slijpen. Na het schaatsseizoen wordt de ronding weer bijgewerkt. Het slijpen kan je trouwens met behulp van een slijptafeltje en slijpsteen zelf doen.

Boek een overnachting in Alkmaar of omgeving

 

Goedkoper kan niet.